1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

3 Απρ 2012

Το Σύστημα (Διάταξη) 4-3-2-1 - Μέρος Δ'





 Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΚΤΗ
---------------------------------------
 
ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ (4,5)
Ο κεντρικός αμυντικός πρέπει να διαθέτει καλή οπτική του γηπέδου, να παίζει τη μπάλα με ακρίβεια και ταχύτητα, να επεμβαίνει έγκαιρα όταν υπάρχει κίνδυνος, να καλύπτει τους κενούς χώρους, να προβλέπει τις φάσεις και φυσικά να μπορεί να μαρκάρει τον αντίπαλο επιθετικό στον αέρα ή στο 1 με 1, με ή χωρίς την μπάλα.

ΠΛΑΓΙΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ (2,3)
Στηρίζουν αντίστοιχα τον κεντρικό αμυντικό στη δόμηση της άμυνας. Πρέπει να γνωρίζει πότε να απομακρύνεται για να δεχτεί πάσα και πότε να προωθείται με την μπάλα όταν αυτό είναι ωφέλιμο από άποψη τακτικής. Στις αμυντικές φάσεις πρέπει να είναι ικανός στο μαν του μαν και να διακρίνει πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή που πρέπει να βγεί στην επίθεση ή να κρατήσει τη θέση του.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ (8)
Ο παίκτης αυτός θα πρέπει να διαθέτει ταχύτητα και καλή τεχνική και τακτική κατάρτιση. Γίνεται ο πέμπτος αμυντικός όταν η μπάλα κατεβαίνει από τους αντιπάλους στην περιοχή που εκείνος καλύπτει. Πρέπει να είναι σε θέση να κινείται και να καλύπτει πλευρικά τους 6 και 11, αξιοποιώντας τους έτσι στον επιθετικό τομέα περισσότερο για τις ικανότητές τους στη διείσδυση χωρίς μπάλα ή στην τεχνική ικανότητα της ντρίμπλας.

ΔΕΞΙΟΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ (6,11)
Παίκτες που πρέπει να έχουν καλή αντοχή, καλή τεχνική κατάρτιση και αίσθηση του χώρου. Στα αμυντικά τους καθήκοντα πρέπει να συνεργάζονται πολύ καλά με τον πλάγιο μπακ της πτέρυγάς τους και να αλληλοκαλύπτονται κλείνοντας τους κενούς χώρους.
Θα πρέπει να είναι ικανοί στις αλλαγές παιχνιδιού, στη μεγάλη πάσα και να εκμεταλλεύονται τις κινήσεις των επιθετικών της ομάδας.


ΔΕΞΙΟΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ (7,10)
Οι μεσοεπιθετικοί παίκτες στις αμυντικές φάσεις πρέπει να μπορούν να καλύπτουν μεγαλύτερο χώρο, όταν η τακτική το απαιτεί, έτσι ώστε να καλύπτουν τους κοντινούς τους συμπαίκτες (6 ή 2,11 ή 3). Κατά την επίθεση, θα πρέπει να είναι ικανοί στην ντρίμπλα, στις σέντρες, στις κάθετες πάσες και να παίρνουν πρωτοβουλίες για να δημιουργούνται συνδυασμοί με τους συμπαίκτες τους.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ (9)
Η ταχύτητα, η κάλυψη της μπάλας , η ακρίβεια της πάσας και η ικανότητα σκοραρίσματος διακρίνουν αυτόν τον παίχτη. Πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει τη μπάλα με την πλάτη στο τέρμα και δεχόμενος πίεση από τον αντίπαλο να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τους μεσοεπιθετικούς ή τους μέσους.
Επίσης πρέπει να είναι καλός στο 1-εναντίον-1 μέχρι το σουτ στο τέρμα. Πρέπει με τις κινήσεις του να δημιουργεί τους κατάλληλους κενούς χώρους για τον αριστερό και τον δεξιό μεσοεπιθετικό.