1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

20 Ιαν 2013

Τακτική και Φυσική κατάσταση - Αγωνιστικό παιχνίδι 4v4+4

Η άσκηση που περιγράφεται παρακάτω χρησιμεύει τόσο στην βελτίωση της επιθετικής λειτουργίας και των συνεργασιών στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, όσο και της αμυντικής λειτουργίας και της άμεσης προώθησης του παιχνιδιού, μετά από κλέψιμο στο αμυντικό τρίτο. Είναι μια πολύ λειτουργική άσκηση για το κομμάτι της τακτικής, αλλά και της ειδικής ποδοσφαιρικής αντοχής. Ο χώρος της άσκησης είναι 50 μ. από το πλάτος του γηπέδου και 35 μ. από την εστία (περίπου όσο 2 περιοχές), όπως φαίνεται στο σχήμα 1.

 Σχήμα 1

Χρησιμοποιούμε 3 ομάδες των 4 παικτών (Α, Β, Γ,) και έναν τερματοφύλακα. Ο χρόνος της άσκησης είναι 3΄ έως 4΄, όπου οι 2 ομάδες τίθενται αντιμέτωπες (π.χ. ΑvsΒ) με εναλλαγή ρόλων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ η 3η (π.χ. Γ) ομάδα εκτελεί χρέη υποστήριξης. Κάθε 4λεπτο εναλλάσσονται σε ρόλους οι ομάδες, έτσι π.χ. στο 2ο θα έχουμε ΒvsΓ με υποστήριξη την ομάδα Α και στο 3ο ΓvsΑ με υποστήριξη την ομάδα Β. Ανάλογα την αγωνιστική περίοδο και το στόχο της προπόνησης, μπορούμε να έχουμε 1 ή 2 σετ, δηλαδή συνολικά 14΄ έως 33΄ (διαλείμματα 1΄ ανά επανάληψη και 5΄ ανά σετ). Η επιτιθέμενη ομάδα προσπαθεί με συνδυαστικό παιχνίδι και κινήσεις να πετύχει τέρμα (σχήμα 2). 


  Σχήμα 2

Αν δε βρει διαδρόμους, πρέπει να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας και με την υποστήριξη της 3ης ομάδας (πίσω πάσα), αλλά η μπάλα πρέπει να περάσει μέσα από ''πόρτα'', οπότε συνεχίζει να επιτίθεται (σχήμα 3).


   Σχήμα 3

Αν η πάσα δεν περάσει μέσα από ''πόρτα΄΄, χάνει την κατοχή της μπάλας και αλλάζει ρόλο, αναλαμβάνοντας την αμυντική λειτουργία. Επίσης, αν η αμυνόμενη ομάδα, κλέψει την μπάλα και περάσει μια πάσα, μέσα από της πόρτες (έναρξη αντεπίθεσης), τότε αλλάζουν άμεσα οι ρόλοι των ομάδων (σχήμα 4).
 Σχήμα 4

Όπως φαίνεται στο σχήμα 4, η κόκκινη ομάδα έκλεψε την μπάλα, πέρασε μια πάσα μέσα από ''πόρτα'' στην ομάδα υποστήριξης, οπότε πλέον γίνεται επιτιθέμενη και η κίτρινη ομάδα παίρνει γρήγορα θέση άμυνας για να συνεχιστεί το αγωνιστικό παιχνίδι μέχρι την ολοκλήρωση των 4΄. Είναι πιθανό στο 4λεπτο, να γίνουν αρκετές αλλαγές ρόλων. Με το τέλος του χρόνου, η μπλε ομάδα παίρνει θέση εντός του γηπέδου, αλλάζοντας ρόλο π.χ. με την κίτρινη ομάδα, με διάλειμμα 1΄. Στο 3ο 4λεπτο, η κόκκινη ομάδα θα έχει ρόλο υποστήριξης, για να ολοκληρωθεί το σετ. Αν θέλουμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία (2ο σετ), τότε μπορούμε να κάνουμε ένα ενεργητικό διάλειμμα 5΄.
Κοουτσάρισμα: Το παιχνίδι πάντα ξεκινάει με πάσα από την ομάδα υποστήριξης. Δώστε κατευθύνσεις σε σχέση με τις κινήσεις τακτικής που επιδιώκετε στα παιχνίδια στην επιτιθέμενη ομάδα, σε ότι αφορά τις συνεργασίες, την δημιουργία χώρου, την υποστήριξη, το 1-2 κ.α. Στην αμυνόμενη επιμείνετε στην πίεση στον παίκτη με τη μπάλα, τη μείωση των αποστάσεων, την κάλυψη του συμπαίκτη και την γρήγορη επιλογή της ''πάσας αντεπίθεσης'' όταν κλέψει τη μπάλα. Δώστε σημασία στην σωστή τοποθέτηση του τερματοφύλακα, στο ''διάβασμα'' του παιχνιδιού και τις κατευθύνσεις που πρέπει να δώσει στους αμυντικούς. Οι παίκτες της ουδέτερης ομάδας, να είναι σε εγρήγορση για σωστή υποδοχή και αλλαγή πλευράς παιχνιδιού.
Παραλλαγές: 1. Δεν υπάρχει αλλαγή ρόλων στο 4λεπτο, δηλαδή η κάθε ομάδα έχει η αμυντικό ή επιθετικό ρόλο. 2. Μείωση ή αύξηση του αριθμού των παικτών και του χώρου παιχνιδιού από 3vs3+3 έως 6vs6+6, με ανάλογη οργάνωση. 3.Διαφορετική τοποθέτηση των παικτών σε σχέση με τον σχηματισμό της ομάδας μας.

ΠΗΓΗ: Βασίλης Παπαδάκης (http://vpsoccercoach.blogspot.gr/)