1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

14 Ιαν 2013

Άσκηση Ταχυδύναμης με μπάλα

Η ταχυδύναμη μπορεί και πρέπει να προπονείται με μπάλα. Παρακάτω θα δείτε μια άσκηση ταχυδύναμης, που οργανώνεται στο 1/2 γήπεδο και σε χώρους που δραστηριοποιούνται οι ποδοσφαιριστές στους αγώνες. Είναι μια άσκηση συνεργασίας σε 2άδες, με ένα παίκτη που κινείται στη δεξιά (ή αριστερή) πλευρά και έναν που κινείται στον άξονα. Θα μπορούσαμε δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά, τους ακραίους μπακ και χαφ με τους επιθετικούς και μεσοεπιθετικούς. Με αυτή την οργάνωση πετυχαίνουμε όχι μόνο να δουλεύουμε την ταχυδύναμη, αλλά τόσο την τεχνική, όσο και την συνεργασία των παικτών (ουσιαστικά τακτική υποομάδων).
Οργάνωση: 12+ ποδοσφαιριστές, 1 μπάλα ανά ζευγάρι, 4 εμπόδια, 6 ράβδοι σλάλομ, 2 τερματοφύλακες (να εναλλάσονται κάθε 8-10 προσπάθειες για να μπορούν να ανταπεξέλθουν). Σημ.: Οι αποστάσεις της επιβάρυνσης (άλματα, σλάλομ, σπριντ) είναι περίπου 30 μ. για κάθε παίκτη και όχι όλο το 1/2 γήπεδο, όπως ίσως παραπλανάει το σχήμα. Αυτό γιατί θέλουμε εκρηκτική εκτέλεση στο 100% . Επαναλήψεις 6-8 ανά ζευγάρι παικτών.


Σχήμα 1


Στο σχήμα 1 βλέπουμε την αρχική τοποθέτηση των παικτών και τις κινήσεις-πάσες τους. Ο ποδοσφαιριστής Β (δεξιά πλευρά), τροφοδοτεί τον ποδοσφαιριστή Α (στο κέντρο) και ξεκινά τα άλματα, το σλάλομ και το σπριντ, για να υποδεχτεί τη μπάλα, κοντά στην τελική γραμμή. Ο ποδοσφαιριστής Α κινείται προς τη μπάλα, την υποδέχεται και πραγματοποιεί προωθημένη μπαλιά στο χώρο για τον Β. Στη συνέχεια εκρηκτικά περνάει τα εμπόδια, κάνει το σλάλομ και κινείται στην περιοχή, για να τελειώσει τη φάση με σουτ ή κεφαλιά στην εστία.

Σχήμα 2
Στο σχήμα 2 βλέπουμε την τελική τοποθέτηση των Α και Β τη στιγμή που πραγματοποιείται η σέντρα και ολοκληρώνεται η φάση.
Στη συνέχεια, οι ποδοσφαιριστές Α και Β, μαζεύουν τη μπάλα τους και πηγαίνουν στις σειρές τους τελευταίοι για την επόμενη επανάληψη, ενώ οι πλέον έχουν ξεκινήσει οι C και D κ.ο.κ.
Κοουτσάρισμα: Επιμείνετε στην εκρηκτική εκτέλεση της άσκησης. Οι πάσες πρέπει να έχουν την κατάλληλη δύναμη και να είναι συρτές, για να αποφύγουμε τα λάθη που θα ''κρεμάσουν'' την άσκηση. Η σέντρα πρέπει να γίνει στο σωστό χώρο και χρόνο. Η κίνηση του ποδοσφαιριστή που θα τελειώσει τη φάση πρέπει να είναι συντονισμένη με την κίνηση του συμπαίκτη του (να μην πάει πολύ νωρίς και περιμένει).
Παραλλαγή: Α. Προσθέτουμε αμυντικό στην περιοχή, που προσπαθεί να αποτρέψει το γκολ, αποκρούωντας τη σέντρα. Και ο αμυντικός μπορεί να ξεκινάει με ανάλογη επιβάρυνση (άλματα, τζαρτζάρισμα, σπριντ). Β. Ζευγάρι παικτών στον άξονα, για κίνηση 1ο-2ο δοκάρι και 1 αμυνόμενος.

 http://vpsoccercoach.blogspot.gr