1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

7 Ιουν 2012

Εθνική Κροατίας - Euro 2012


Η Κροατία ως κράτος χωρίς μεγάλη ιστορία δε θα μπορούσε να επιδείξει μεγάλη ιστορία στη διοργάνωση. Το αδιαμφισβήτητο ποδοσφαιρικό ταλέντο των Κροατών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχoυν συμμετάσχει 3 στις 4 φορές που διεκδίκησαν τη συμμετοχή τους στα τελικά από το 1996.

Το παραπάνω ενισχύει και το θετικό πρόσημο στον συντελεστή νικών της ομάδας του Μπίλιτς που μετρά ιστορικά 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες στα 11 παιχνίδια που έχει δώσει σε τελική φάση με τα γκολ να είναι οριακά υπέρ (+1) με 14-13.

Τακτική ανάλυση
Η τακτική προσέγγιση του Μπίλιτς στη διοργάνωση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον με τον Κροάτη τεχνικό να προσανατολίζεται στην χρησιμοποίηση ενός 4-4-2 μειωμένου αγωνιστικού πλάτος, κάτι που από μόνο του ακούγεται παράδοξο.

Η
 Εθνική Κροατίας έδειξε σοβαρά δείγματα γραφής στην προκριματική διαδικασία, έστω και αν ελέω της Εθνικής μας χρειάστηκε να πάρει την πρόκριση μέσω των play-off. Η Κροατία αναμένεται να επιτεθεί με αντεπιθέσεις, να υπερφορτώσει την δεξιά πλευρά με τον Σρνα να κάνει αισθητή την παρουσία του και να γεμίσει την αντίπαλη περιοχή με παίκτες που θα συγκλίνουν από τις πλευρές.

 Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των πλάγιων μπακ επιτρέπουν στον Μπίλιτς την παραπάνω προσέγγιση. Δεδομένο είναι ότι η Εθνική Κροατίας θα επιχειρήσει πολλές σέντρες στην διοργάνωση όπως έπραξε και στα προκριματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Κροάτες στα προκριματικά πέτυχαν 9 από τα 21 γκολ με το κεφάλι, κάτι που εξηγεί τον ρόλο των σεντρών στο πλάνο του Μπίλιτς... όπως κάθε προπονητής που σέβεται τις βασικές αρχές του 4-4-2.

Η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας βασίζεται στο μειωμένο πλάτος και την προσπάθεια διατήρησης της συνοχής των μεσοαμυντικών γραμμών. Οι Κροάτες σπάνια πιέζουν έντονα αφού η αργή κύρια ανασταλτική τριάδα (2 στόπερ και κόφτης) δεν επιτρέπουν κάτι ανάλογο.

Οι Κροάτες συνήθως περιμένουν τον αντίπαλο στη μεσσία γραμμή, ο Βουκόγιεβιτς σπάνια αφήνει την θέση του μπροστά από τα στόπερ λειτουργώντας συχνά ως 2ο στόπερ την ώρα που που οι πλάγιοι χαφ ντουμπλάρουν τα αντίπαλα κεντρικά χαφ που αγωνίζονται κυρίως με σχηματισμούς 3 κεντρικών μέσων.





Παίκτης Κλειδί
Ο Λούκα Μόντριτς θα παραλάβει την μπαγκέτα του "μαέστρου" μέσα στο γήπεδο. Ο πολυσύνθετος μέσος της Τότεναμ έχει όλα τα τεχνικά, αγωνιστικά στοιχεία ώστε να ηγηθεί του κέντρου ενός 4-4-2: κίνηση με και χωρίς την μπάλα, πάσα με την μία, δυνατότητα να πατήσει και στις δύο περιοχές, δημιουργικές και εκτελεστικές ικανότητες.

Το παιχνίδι της Κροατίας χωρίς αμφιβολία θα περάσει από τα πόδια του και οι ορέξεις του θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην ομαδική λειτουργία και αποτελεσματικότητα.

Συμπέρασμα
Η Κροατία έχει τις βάσεις για να αναδειχθεί σε μία από τις εκπλήξεις του τουρνουά μέσα από έναν πολύ δύσκολο όμιλο. Η ομάδα του Μπίλιτς διαθέτει τεχνικές ικανότητες, ταλέντο και έχει συγκεκριμένο αγωνιστικό χαρακτήρα που ταιριάζει στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των παικτών της. Η ύπαρξη των Ιταλία και Ισπανία στην όμιλο καθιστά την υπόθεση πρόκριση πολύ δύσκολη, αν και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα παλέψει όλα τα παιχνίδια του ομίλου....λογικά μένοντας εκτός προημιτελικής φάσης.


--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Κροατίας προς το EURO 2012 ---

Η Εθνική Κροατίας κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση της διοργάνωσης μέσα από την διαδικασία των play-off όπου και επικράτησε της Τουρκίας αποδίδοντας φανταστικό ποδόσφαιρο στην εκτός έδρας νίκη της με 0-3. Λίγο νωρίτερα η Εθνική μας είχε φροντίσει να βρεθεί η ομάδα του Μπίλιτς στην 2η θέση του ομίλου και να μπλέξει στην ψυχοφθόρα διαδικασία των νοκ-άουτ αναμετρήσεων.

Η πορεία προς το EURO 2012
Η Κροατία ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο, επικρατώντας εκτός έδρας της Λετονίας με 0-3. Η εθνική μας απέσπασε 0-0 στην Κροατία σε ένα ματς που οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι αλλά αναποτελεσματικοί. Η συνέχεια ήταν, επίσης, εντυπωσιακή με την εκτός έδρας νίκη στο Ισραήλ με 1-2 αλλά και την αναμενόμενη τριάρα στη Μάλτα. Οι καλές εμφανίσεις διεκόπησαν στην Γεωργία όπου οι Κροάτες ηττήθηκαν με 1-0 από την σκληροτράχηλη Γεωργία.

Ένα παιχνίδι που έπαιξε καθοριστικό βαθμολογικό παράγοντα στην πορεία του ομίλου. Οι επόμενες νίκες αντιμετωπίστηκαν ως... εντός προγράμματος με την ομάδα, εν τέλει, να λυγίζει στο Καραϊσκάκης όπου ηττήθηκε από την Ελλάδα με 2-0, έστω κι αν είχε την πολυτέλεια να αγωνίζεται ακόμα και για την... βολική ισοπαλία.

Ματς κλειδί: Η εκπληκτική εμφάνιση των Κροατών στην 1η αναμέτρηση των play-off μέσα στην Τουρκία αποτέλεσε το επιστέγασμα των αγωνιστικών προσπαθειών της ομάδας. Η ομάδα του Μπίλιτς δίδαξε το ποδόσφαιρο των αντεπιθέσεων με το τελικό 0-3 να "κλειδώνει" την πρόκριση.


Τακτική
Ο Μπίλιτς είναι ο μοναδικός προπονητής των ομάδων που προκρίθηκαν από τα προκριματικά που βάσισε την τακτική του στο κλασσικό flat 4-4-2. Έδωσε έμφαση στο παιχνίδι των αντεπιθέσεων, την γρήγορη μεταφορά της μπάλας προς στα πλάγια χαφ, την συνοχή των μεσοαμυντικών γραμμών και τις ηγετικές/δημιουργικές ικανότητες του Μόντριτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μοναδικό παιχνίδι που προτίμησε ένα πιο αμυντικογενές 4-5-1 (απέναντι στην Ελλάδα) ηττήθηκε, καταρρέοντας στο δεύτερο ημίχρονο.

Παίκτης κλειδί:
Ο Σρνα αποτέλεσε τον παίκτη κλειδί της πρόκρισης της Κροατίας. Ο άσσος της Σαχτάρ εκτέλεσε εξαιρετικά τους τακτικούς ρόλους που του ανατέθηκαν είτε ως δεξί μπακ, είτε ως δεξιός μέσος. Ο αεικίνητος μπακ-χαφ προσέφερε τόσο στο αμυντικό κομμάτι, όσο και στο επιθετικό. Με 6 ασίστ, 1 και 33 κερδισμένα φάουλ αποτέλεσε κάτι παραπάνω από ένα συμβατικό μπακ-χαφ για την Κροατία. Η εκπληκτική του εμφάνιση στο 0-3 της Τουρκίας (2 ασίστ και εκπληκτική εκτέλεση αντεπιθέσεων) ήρθε να δικαιώσει την συνολική του αγωνιστική παρουσία κατά την διάρκεια των προκριματικών.


Ενδιαφέρον Στατιστικό

Η Κροατία έχει σκοράρει 9/21 γκολ της με κεφαλιά. Στατιστικό αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακό για τους λάτρεις των αριθμών και της λεπτομέρειας. Η τακτική επεξήγηση δίνεται λίγο παραπάνω όταν και αναλύεται η επιρροή του Σρνά στο παιχνίδι της ομάδας. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι θα δουν ουκ ολίγες σέντρες του Σρνά για το κεφάλι των Μάτζουκιτς, Πέτριτς, Εντουάρντο ή Όλιτς. Άλλωστε όλοι τους πέτυχαν έστω κι ένα γκολ με το κεφάλι στην προκριματική φάση.


Συμπέρασμα
Η Κροατία είναι μία ποιοτική ομάδα που στηρίζεται στις αντεπιθέσεις και την αδιαμφισβήτητη ποιότητα ορισμένων παικτών της. Ωστόσο, πλήρωσε την απόδοση της απέναντι στην Εθνική μας όπου κατάφερε να πάρει μόλις 1 βαθμό στα δύο μεταξύ μας παιχνίδια. Η ολίγον αμυντική της προσέγγιση στοίχισε την απευθείας πρόκριση αφού δυσκολέυτηκε απέναντι σε ομάδες που παρουσίασαν στιβαρό αμυντικό πλάνο (Ελλάδα, Γεωργία). Η δικαίωση επήλθε στην Τουρκία όπου οι... αφελείς τακτικά Τούρκοι υποτίμησαν τις δυνατότητες καταξιωμένων παικτών όπως οι Μόντριτς, Μάτζουκιτς, Σρνα, Εντουάρντο, Τσόρλουκα, Όλιτς, Ράκιτιτς και Σίμουνιτς.