1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

7 Ιουν 2012

Εθνική Σουηδίας - Euro 2012

Με πρώτη συμμετοχή σε τελική φάση το 1992 οι Σουηδοί μετρούν συνολικά 4 συμμέτοχες σε Euro έχοντας μάλιστα καταφέρει να φτάσουν μια φορά μέχρι τα ημιτελικά (1992) και μια στα προημιτελικά (2004). Το ρεκόρ 4-5-5 σε 14 ματς με γκολ 19-16 αναδεικνύει την ισορροπία που διέπει της εμφανίσεις τους σε τελικές φάσεις. Η Σουηδία είναι γενικότερα μία ομάδα που δεν αφήνει το στίγμα της στην διοργάνωση όμως οι εμφανίσεις της παραδοσιακά διέπονται από τακτική πειθαρχία και αγωνιστική ωριμότητα.

Τακτική ανάλυση
Το επιθετικογενές 4-2-3-1 είναι χαρακτηριστικό των Σουηδών που αρέσκονται να αναπτύσσονται απ΄ τον άξονα με τους Ελμάντερ και Ζλάνταν να τραβούν επάνω τους το... φορτίο του σκοραρίσματος. Χαρακτηριστικό των Σουηδών και της τακτικής προσέγγισης του Χάρμεν είναι ο συγκεκριμένος τακτικός ρόλος του Κιμ Κάλστρομ που επωμίζεται το ρόλο του οργανωτή χωρίς όμως να υστερεί σε αμυντικά καθήκοντα. Αναμφισβήτητα η απόδοση του Κάλστρομ θα μπορέσει να αναδείξει το επιθετικό παιχνίδι των Ιμπραίμοβιτς και Ελμάντερ, κάτι που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των “θέλω” του κόουτς. Επιπλέον, οι ατομικές ενέργειες του Σεμπάστιαν Λάρσον δίνουν επιθετική πνοή από τις πλευρές στους Σκανδιναβούς που συνηθίζουν όμως να αναπτύσσουν από τον άξονα το παιχνίδι τους, κάτι λογικό αν αναλογιστεί κανείς την ποδοσφαιρική βαρύτητα των Ζλάνταν, Ελμάντερ και Κάλστρομ. 


Η αμυντική λειτουργία της ομάδας δεν είναι και στην καλύτερή της εποχή. Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της αμυντικής τετράδας των Σουηδών δεν συνάδουν με το επιθετικό ποδόσφαιρο που οραματίζεται ο Χάρμεν και η έλλειψη ταχύτητας στα μετόπισθεν πολλάκις δημιουγεί μεγάλη απόσταστη μεταξύ των γραμμών αποσυντονίζοντας την γενικότερη ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Γενικά η αμυντικά τετράδα δουλεύει σε ένα... κλικ πιο χαμηλό ρυθμό από την υπόλοιπη ομάδα.

Στην κορφή της επίθεσης ο... πολύς Ζλάνταν επωμίζεται το ρόλο του target man σε έναν τακτικό ρόλο που θυμίζει σε πολλά τον Γιορέντε στη φετινή Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ο υψηλόσωμος Σουηδός θα αναλάβει να κρατήσει μπάλα, να εκτελέσει αλλά και να ανδείξει τις κινήσεις στον χώρο των υπόλοιπων μεσοεπιθετικών. Η φετινή του παρουσία στην Μίλαν και οι συνεργασίες του με τους Ρομπίνιο και Μπόατενγκ αποτελούν το καλύτερο δείγμα για τις ικανότητες του αναφορικά με τα παραπάνω.



Παίκτης κλειδί
Τι ειδικό βάρος του Ιμπραίμοβιτς και η γεμάτη χρονιά του αναμένεται να αποτελέσουν πολύτιμο αρωγό των αγωνιστικών προσπαθειών της ομάδας στη φετινή διοργάνωση. Οι παραστάσεις και η ποιότητα του φορ της Μίλαν δίνουν στον Χάρμεν την έξτρα ποιότητα που είναι τόσο απαραίτητη σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, ειδικότερα σε έναν όμιλο που η Σουηδία ξεκινά σίγουρα ως αουτσάιντερ για τα προημιτελικά.


Συμπέρασμα
Η γενικότερη κατάσταση της Αγγλία και της Γαλλίας σε συνδυασμό με την καλή επιθετική λειτουργία των Σουηδών μπορεί να προσφέρει μια μίνι έκπληξη σε έναν όμιλο που είναι ανοικτός σε όλα τα δεδομένα. Μοναδικό εμφανές μελανό σημείο για την ομάδα του Χάρμεν, η εμφανής έλλειψη ταχύτητας στην άμυνα που εκθέτει αρκετές φορές την γενικότερη ανασταλτική της λειτουργία.


 --- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Σουηδίας προς το EURO 2012 --- 

Η Εθνική Σουηδίας έπαιξε σχετικά επιθετικό ποδόσφαιρο και προκρίθηκε με 24 βαθμούς ως καλύτερη 2η, πίσω από την Ολλανδία.

Σε έναν σχετικά εύκολο όμιλο οι Σκανδιναβοί δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της Ολλανδίας, όμως είχαν ότι ήταν απαραίτητο για να εξασφαλίζουν την συμμετοχή τους στα τελικά της διοργάνωσης.

Ο Χάμρεν εκμεταλλεύτηκε την αδιαμφισβήτητη ατομική ποιότητα παικτών όπως ο Ιμπραίμοβιτς, ο Κάλστρομ, ο Ελμάντερ και θα επιδιώξει να βελτιώσει την ομαδική λειτουργία ώστε να πετύχει κάποια διάκριση στο προσεχές Euro.

Η πορεία προς το EURO 2012
Η εκκίνηση των προκριματικών ήταν αρκετά καλή με το 2-0 απέναντι στην επιθετικά ακίνδυνη Ουγγαρία. Το 6-0 με το Σαν Μαρίνο επιβεβαίωσε τις επιθετικές δυνατότητες της ομάδας έστω και απέναντι σε αδύναμο αντίπαλο.

Ωστόσο, η εκτός έδρας ήττα με 4-1 από την Ολλανδία κατέδειξε την ποιοτική διαφορά και προοιώνισε την αδυναμία κατάκτησης της πρώτης θέσης στον όμιλο. Οι δύο κολλητές νίκες επί της Μολδαβίας αλλά και το εμφατικό 5-0 επί της Φιλανδίας βελτίωσαν το κλίμα στην ομάδα και "κλείδωσαν" την 2η θέση του ομίλου.

Η ολίγον απρόσμενη ήττα από την Ουγγαρία (με γκολ στο 90') προβλημάτισε, όμως δεν ήταν αρκετή για να θέσει εν αμφιβόλω την πορεία της ομάδας προς τον στόχο. Η προκριματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με 3 ακόμα συνεχόμενες νίκες, με το κερασάκι στην τούρτα να αποτελεί η νίκη επί των Ολλανδών την τελευταία αγωνιστική.

Ματς κλειδί: Η επικράτηση των Σουηδών την τελευταία αγωνιστική επί των... αδιάφορων Ολλανδών με 3-2 σφράγισε την απευθείας πρόκριση της ομάδας. Αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 1-2 στο 50', οι Σουηδοί κατάφεραν να πάρουν την μεγάλη νίκη απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν έδειξε να πτοείται από την βαθμολογική του αδιαφορία.


Τακτική
Η Σουηδία βασίστηκε σε επιθετικογενές 4-2-3-1 με τους Ιμπραίμοβιτς και Ελμάντερ να δεσπόζουν στον άξονα. Ο Χάμρεν έδειξε τις διαθέσεις του χρησιμοποιώντας ένα επιθετικό σχήμα με τον (φορ) Ελμάντερ να αγωνίζεται, συχνά, σε θέση επιτελικού μέσου - σχήμα αδιαμφισβήτητα πολύ επιθετικό. Οι ακραίοι επιθετικοί συνέκλιναν προς την αντίπαλη εστία δημιουργώντας στην ουσία μία επιθετική τετράδα μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Το κυρίαρχο δημιουργικό κομμάτι εκτέλεσε ο Κάλστρομ που ξεκινούσε από θέση 2ου αμυντικού μέσου την ώρα που ο έτερος κόφτης μαζί με την αμυντική τετράδα δεν συμμετείχαν ιδιαίτερα στο επιθετικό πλάνο.

Παίκτης κλειδί: Ο Ζλάταν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 5 τέρματα, ο Λάρσον συνέβαλε τα μέγιστα στην υπόθεση πρόκριση αλλά ο Κάλστρομ αποτέλεσε την... ραχοκοκαλιά της Σουηδικής μηχανής. Με 10 συμμετοχές, 3 γκολ και 7 ασίστ εκτέλεσε τους πιο πολυδιάστατους τακτικούς ρόλους στο παιχνίδι. Ο άσσος της Λυών αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των γραμμών και κύριο εκφραστή της αγωνιστικής φιλοσοφίας του Χάμρεν.


Ενδιαφέρον Στατιστικό
Η επιθετική φιλοσοφία της Σουηδίας κατά τη διάρκεια των προκριματικών αποτυπώνεται και στις αμυντικές τις επιδόσεις. Με μ.ο 1.1 τέρματα παθητικό οι Σουηδοί δεν ενέπνευσαν αμυντική αξιοπιστία, ως παραδοσιακά επιτυγχάνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μοναδική ομάδα (και στα δύο ματς) που δεν σκόραρε απέναντι στην Σουηδική άμυνα ήταν το... πτωχό πλην τίμιο Σαν Μαρίνο, την ώρα που η ποιοτική Ολλανδία σκόραρε 6 φορές στις δύο αναμετρήσεις τους.


Συμπέρασμα
Η Σουηδία είχε ξεκάθαρο πλάνο, στόχο και συγκεκριμένες αγωνιστικές δυνατότητες. Η παρουσία παικτών παγκόσμιας κλάσης όπως οι Κάλστρομ, Ζλάταν και Ελμάντερ ήταν αρκετή για να δώσει συγκομιδή βαθμών ικανή να εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση. Σαφέστατα η χαμηλή δυναμική των αντιπάλων του ομίλου έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αν και αυτό δεν μπορεί να μετριάσει την επιτυχία της ομάδας.