1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

17 Μαΐ 2013

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι αριθμοί και η στατιστική στο ποδόσφαιρο;

     Διαβάζοντας ένα άρθρο του Δημήτρη Ελευθεριάδη - διακεκριμένο στατιστικολόγο στον χώρο του ποδοσφαίρου - κατέληξα σε κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν την στατιστική ενός αγώνα ποδοσφαίρου τα οποία ως τώρα δεν τα είχα σε προτεραιότητα μέσα στο μυαλό μου.

Ξεκινώντας, αναφέρω παρακάτω ενδεικτικά κάποια σημεία και πιστεύω να τα βρείτε και εσείς ενδιαφέρον.


1. Η στατιστική στο ποδόσφαιρο δεν έχει καμία σχέση με αυτή του μπάσκετ όπου συνήθως κερδίζει ο καλύτερος.
2. Βασικά στοιχεία μιας ανάλυσης αγώνα ποδοσφαίρου είναι οι μονομαχίες και τα αβίαστα λάθη καθώς οι μονομαχίες αποτελούν το 30-40 % των ενεργειών ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. 
     Η κατοχή αποτελεί το υπόλοιπο 60-70%. Και όταν λέμε κατοχή, εννοούμε την ποιοτική κατοχή στην οποία οι παίκτες αναπτύσονται χρησιμοποιώντας βασικές ενέργειες, όπου τον κύριο λόγο έχουν οι πάσες.
    Στις βασικές αιτίες απώλειας της μπάλας οι χαμένες μονομαχίες αποτελούν ένα ποσοστό 15% με 20% (φανερώνουν έλλειψη τεχνικής,φυσικής ικανότητας,τακτικής) .
    Στατιστικά οι ομάδες που κερδίζουν, έχουν κερδισμένες μονομαχίες σε ένα ποσοστό συνήθως 55% και χάνουν το 45%, κερδίζουν τις περισσότερες  μονομαχίες στην πρώτη ζώνη επίθεσης και χάνουν τις λιγότερες στη ζώνη μπροστά από την αντίπαλη εστία.
   Θα πρέπει δηλαδή μία ομάδα: να κερδίσει τις μονομαχίες κοντά στην εστία της και να έχει επιτυχημένες ενέργειες στην πρώτη ζώνη επίθεσης, εκεί δηλαδή όπου οργανώνεται η επίθεση (ο χώρος από την γράμμη της σέντρας έως το χώρο λίγο έξω από την αντίπαλη μεγάλη περιοχή). Να χάσει λιγότερες μονομαχίες στην πρώτη ζώνη άμυνας (από την γραμμή του άουτ έως λίγο έξω από την δική της μεγάλη περιοχή). Και η απόκλιση μεταξύ κερδισμένων και χαμένων μονομαχιών να είναι μεγάλη.
  3. Σε ό,τι αφορά τα αβίαστα λάθη, θα επικαλεστώ το μεγάλο Βαλερί Λομπανόφσκι, ο οποίος από τη δεκαετία του ’80 ακόμα- εφάρμοσε τη στατιστική στην προπονητική του δουλειά και είχε εκφράσει το ‘αξίωμα’ ότι σε υψηλό επίπεδο μια ομάδα που κάνει πάνω από 15 αβίαστα , χάνει και το παιχνίδι.

Ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Ελευθεριάδη μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Πηγή: http://footballstatsanalysis.com

1 σχόλια:

Τερζόγλου Θεόδωρος είπε...

Η σύγχρονη στατιστική, σίγουρα βοηθάει για να βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Ωστόσο, είναι τόσο μεγάλο το εύρος της μελέτης ενός παιχνιδιού που η στατιστική αποτελεί μόνο ένα κομμάτι αυτής της μελέτης.