1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

21 Ιαν 2013

Η La Masia της Μπαρτσελόνα


Σκοπός της La Masia να δημιουργήσει νέους αστέρες
 
Οι άνθρωποι αρέσκονται να ακούν για νέες μεγάλες ιδέες σε όλους τους τομείς της ζωής. Το ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι διαφορετικό. Το σταυρόλεξο που καλούνται τα τελευταία χρόνια να λύσουν όσοι ασχολούνται με το άθλημα, είναι πως θα αναπαράγουν το “μοντέλο της Βαρκελώνης” και θα δημιουργήσουν οι ίδιοι τους νέους αστέρες, χωρίς να χρειάζεται να τους αποκτήσουν από άλλες ομάδες.
Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή. Οι γηγενείς παίκτες τείνουν να είναι πιο πιστοί στην ομάδα τους. Επιπλέον έχουν καλύτερη γνώση της ταυτότητας του συλλόγου και ταιριάζουν πιο εύκολα στο ύφος και τη φιλοσοφία του.


20 Ιαν 2013

Τακτική και Φυσική κατάσταση - Αγωνιστικό παιχνίδι 4v4+4

Η άσκηση που περιγράφεται παρακάτω χρησιμεύει τόσο στην βελτίωση της επιθετικής λειτουργίας και των συνεργασιών στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, όσο και της αμυντικής λειτουργίας και της άμεσης προώθησης του παιχνιδιού, μετά από κλέψιμο στο αμυντικό τρίτο. Είναι μια πολύ λειτουργική άσκηση για το κομμάτι της τακτικής, αλλά και της ειδικής ποδοσφαιρικής αντοχής. Ο χώρος της άσκησης είναι 50 μ. από το πλάτος του γηπέδου και 35 μ. από την εστία (περίπου όσο 2 περιοχές), όπως φαίνεται στο σχήμα 1.

 Σχήμα 1

19 Ιαν 2013

Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Η διάρκεια του ημιχρόνου σε ένα παιχνίδι μπορεί να είναι το πιο ζωτικό 15λεπτο για έναν προπονητή την ημέρα του παιχνιδιού.
Μπορεί να επικεντρωθεί στις δυνάμεις, να επαινεί ορισμένες πτυχές των παικτών,στον εντοπισμό των τομέων που χρειάζονται βελτίωση ή ακόμα και να αλλάξει εντελώς τακτική.
Η φράση, "ένα παιχνίδι από δύο μισά", έχει γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου και αυτό για καλό λόγο.
Πόσες φορές έχουμε δει ομάδες να βγαίνουν από τα αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο, οπλισμένοι με νέες πληροφορίες και νοοτροπία και να ανατρέπουν το ματς; Το 2005, η Λίβερπουλ αποδείχθηκε ίσως το καλύτερο παράδειγμα γι 'αυτό, όπως αποδείχθηκε, με μειονέκτημα 3-0 στο ημίχρονο απο την Μίλαν, να καταφέρνει να ισοφαρίζει σε 3-3 και τελικά να κερδίζει τον τελικό του Champions League, στα πέναλτι.

Ομιλία στην ομάδα. Τι να πω;

Η ομιλία της ομάδας πριν από το παιχνίδι θα πρέπει να επαναλάβει τό τι θέλουμε να πετύχουμε.
Αυτό ενδέχεται να διαφέρει με βάση τον αντίπαλο.
Μπορεί να πρέπει να επιβάλουμε τον ρυθμό μας για κάποιες ομάδες ή μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες προσαρμογές για άλλες ομάδες από την αρχή.

14 Ιαν 2013

Ταχυδύναμη με σουτ

Η προπόνηση της ταχυδύναμης με μπάλα είναι σίγουρα πολύ ωφέλιμη, ρεαλιστική και πρακτική, αφού μπορεί να συμπεριλάβει πολλά από τα στοιχεία που απαιτούνται για την βελτίωση των φυσικών και τεχνικών ικανοτήτων των ποδοσφαιριστών. Στην ανάρτηση θα δείτε ένα παράδειγμα οργάνωσης και περιεχομένου σε 4 σταθμούς, που μας επιτρέπει χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες να προπονήσουμε αποτελεσματικά, αυτή την τόσο σημαντική ικανότητα, ακόμα και σε μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών ταυτόχρονα. Επίσης, εξασκούμε την πάσα, την προσποίηση, το οδήγημα και φυσικά το σουτ.
Οργάνωση: Οι ποδοσφαιριστές χωρίζονται σε 4 υποομάδες και τοποθετούνται απέναντι από τις 2 εστίες. Σε κάθε εστία οι ποδοσφαιριστές εκτελούν εναλλάξ ανά ομάδα. Ο ποδοσφαιριστής που εκτελεί χρέη πασαδόρου είναι υπεύθυνος να φέρει τη μπάλα και να πάρει στη συνέχεια θέση στο τέλος της σειράς για να σουτάρει και αυτός, ενώ αυτός που εκτελεί το σουτ μένει για να κάνει χρέη πασαδόρου στον επόμενο  (η μορφή σε κάθε υποομάδα είναι κυκλική). Απαιτούνται 2 εστίες, 16-20 ποδοσφαιριστές (ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει μπάλα), 2-4 τερματοφύλακες , 3 πιατάκια, 3 κώνοι, 3 (4) εμπόδια, 1 σκάλα και 8 στυλοβάτες.
Στο πρώτο σχήμα βλέπουμε πως τοποθετούμε οργανωτικά τις 4 υποομάδες, έξω από τις περιοχές στις 2 εστίες του γηπέδου.
Σχήμα 1

Άσκηση Ταχυδύναμης με μπάλα

Η ταχυδύναμη μπορεί και πρέπει να προπονείται με μπάλα. Παρακάτω θα δείτε μια άσκηση ταχυδύναμης, που οργανώνεται στο 1/2 γήπεδο και σε χώρους που δραστηριοποιούνται οι ποδοσφαιριστές στους αγώνες. Είναι μια άσκηση συνεργασίας σε 2άδες, με ένα παίκτη που κινείται στη δεξιά (ή αριστερή) πλευρά και έναν που κινείται στον άξονα. Θα μπορούσαμε δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά, τους ακραίους μπακ και χαφ με τους επιθετικούς και μεσοεπιθετικούς. Με αυτή την οργάνωση πετυχαίνουμε όχι μόνο να δουλεύουμε την ταχυδύναμη, αλλά τόσο την τεχνική, όσο και την συνεργασία των παικτών (ουσιαστικά τακτική υποομάδων).
Οργάνωση: 12+ ποδοσφαιριστές, 1 μπάλα ανά ζευγάρι, 4 εμπόδια, 6 ράβδοι σλάλομ, 2 τερματοφύλακες (να εναλλάσονται κάθε 8-10 προσπάθειες για να μπορούν να ανταπεξέλθουν). Σημ.: Οι αποστάσεις της επιβάρυνσης (άλματα, σλάλομ, σπριντ) είναι περίπου 30 μ. για κάθε παίκτη και όχι όλο το 1/2 γήπεδο, όπως ίσως παραπλανάει το σχήμα. Αυτό γιατί θέλουμε εκρηκτική εκτέλεση στο 100% . Επαναλήψεις 6-8 ανά ζευγάρι παικτών.


Σχήμα 1

11 Ιαν 2013

Άσκηση Ταχυδύναμης με 4 σταθμούς

Οργάνωση : όπως στο σχήμα, 2 σετ η κάθε άσκηση

 

Σταθμός 1: Ο παίκτης με λάστιχα δεμένος στα δοκάρια κάνει πλασέ και με τα δύο πόδια Χ 3 φορές στο κάθε πόδι τραβώντας τα λάστιχα.
Σταθμός 2: Ο παίκτης πηδάει τα 3 εμπόδια παίρνει την μπάλα καικάνει κοντρόλ ανάμεσα στους στύλους και πλασάρει στο μικρό τέρμα Χ 3 φορές.
Σταθμός 3: Ο παίκτης με λάστιχο δεμένοςπηδάει για κεφαλιά αριστερά και δεξιά Χ 3 φορές.
Σταθμός 4: Ο παίκτης πηδάει τα εμπόδια, ντριπλάρει τον στύλο και σουτάρει και κατόπιν κάνει σλάλομ στους κώνους και εκτελεί την ίδια άσκηση απο την άλλη μεριά Χ 3 φορές.

Σκέψεις πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προπόνηση

Πρίν την προπόνηση:

Πολλές φορές η προπόνηση δεν είναι έτσι όπως την σχεδιάζουμε.
Σχεδιάζουμε την προπόνηση στοχεύοντας στη μέγιστη συμμετοχή όλων των ποδοσφαιριστών αλλά δυστυχώς αυτό πολλές φορές δεν είναι εφικτό.
Οι στόχοι της προπόνησης επιδιώκουμε να κατευθύνονται προς τη βελτίωση των ποδοσφαιριστών.

Το σημαντικότερο δεν είναι οι ασκήσεις αλλά το περιεχόμενο στο οποίο θέλουμε να εξασκηθούν οι ποδοσφαιριστές.


Οι ποδοσφαιριστές είναι πιο σημαντικοί, ακόμα και από την ίδια την προπόνηση, παρά το γεγονός ότι ίσως να αφιερώνουμε πολύ χρόνο για την σχεδιάσουμε αλλά προέχει η σωματική κατάσταση των ποδοσφαιριστών.
Τροποποιούμε την προπόνηση κατά τη διάρκειά της, αν είναι απαραίτητο.
Οι ασκήσεις θα πρέπει να περιέχουν σχεδόν πάντα μπάλα και να υπάρχουν 2 τουλάχιστον παραλλαγές.


Σχεδιάζουμε ασκήσεις οι οποίες να ευνοούν την επικοινωνία, δημιουργικότητα και τη συνεργασία των ποδοσφαιριστών.

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης:

Ρωτάμε πάντα τους ποδοσφαιριστές για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται.
Η τακτική πρέπει να επεξήγεται μέσω της πρακτικής των ασκήσεων της προπόνησης
Σαν προπονητής πρέπει να καθοδηγήσεις και όχι να κατευθύνεις
Ο εξοπλισμός μας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ο βασικός και θα πρέπει να έχουμε απολύτως έτοιμη την επόμενη άσκηση πρίν ολοκληρώσουμε την προηγούμενη.
Να είμασται παρατηρητικοί και οχι σχολαστικοί κατά την διάρκεια της εκμάθησης


Πολλές φορές χρησιμοποιούμε στρατηγικές ώστε να επιτύχουμε τη συναισθηματική αποσταθεροποίηση των ποδοσφαιριστών (κακή διαιτησία, δεν σφυρίζουμε φάουλ στο δίτερμα, κτλ)

Μετά την προπόνηση:
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη προπόνηση και δεν μιλάμε για λάθη που έγιναν κατά την διάρκεια της προπόνησης στα αποδυτήρια.

(c) 2012, Τοκπασίδης Παναγιώτης

8 Ιαν 2013

Άσκηση με 7 παραλλαγές της πάσας

1. Βασική Άσκηση

Οργάνωση: 10m x 20m, 8 - 10 παίκτες, 1 μπάλα, 6 κώνους 

Ακολουθία:

Ο παίκτης A1 πασάρει στον Μ1 (1), ο οποίος με την σειρά του πασάρει στην κίνηση του παίκτη Α2 (2). 

Ο Α2 κάνει μεγαλυτερη πάσα στον Μ2 (3) και τρέχει προς την απέναντι πλευρά

http://www.soccer-coaches.com/wp-content/uploads/2012/02/Hiddink_01a_Grundform_500.jpg

Άσκηση Τεχνικής της πάσας με υποστήριξη

Οργάνωση: 12mx20m, 10-14 Παίκτες , 4-6 μπάλες, 4 κώνοι

Ένας παίκτης Α ξεκινάει από τη γωνία στη δεξιά πλευρά του τετραγώνου με πάσα (1,2) στον παίκτη που βρίσκεται στην μέση. Στη συνέχεια, κάνει μια μεγάλη μπαλιά στον παίκτη C (3).


6 Ιαν 2013

Στατιστικά CHAMPIONS LEAGUE 2012-13 - Φάση Ομίλων

Δείτε τις 5 καλύτερες ομάδες Eπιθετικά και Aμυντικά μετά την Φάση των ομίλων του CHAMPIONS LEUGUE

4 Ιαν 2013

Ανάλυση αγώνα ΡΕΑΛ ΜΑΔΙΤΗΣ - ΑΤΛ. ΜΑΔΡΙΤΗΣ 2-0 // ΙΣΠΑΝΙΑ 2012

Δείτε την ανάλυση του 4-2-3-1 της Ρεάλ απέναντι στο 4-4-2 της Ατλ. Μαδρίτης κάνοντα κλίκ εδώ.

Ανάλυση Αγώνα Μπαρτσελόνα-Ατλ. Μαδρίτης 4-1 // ΙΣΠΑΝΙΑ 2012

Δείτε την ανάλυση του 4-3-3 της Μπαρτσελόνα απέναντι στο 4-4-2 της Ατλ. Μαδρίτης κάνοντα κλίκ εδώ.

Κατοχή της μπάλας και αλλαγή παιχνιδιού

Οργάνωση: 3Χ8', 1/2 του γηπέδου, 20 παίκτες, 10 μπάλες, 10 φανελάκια, 3 επαφές


Χωρίζουμε το 1/2 του γηπέδου στο μισό του και παίζουμε 5v5 στο ενα και 5v5 στο άλλο μισό έχοντας δικαίωμα 3 επαφών.


Παιχνίδι 4v4 με 2 στηρίγματα η κάθε ομάδα

Δείτε άλλη μια άσκηση που σχεδιάστηκε στο CoachFX.  

Αυτή η άσκηση είναι ένα  παιχνίδι 4v4 με την υποστήριξη 2 παικτών για κάθε ομάδα πίσω απο το τέρμα για wall passes.

Μεταβλητό Παιχνίδι 3v2 με υποστήριξη ενός χαφ

Δείτε μια άσκηση που σχεδιάστηκε στο CoachFX.  

Αυτή η άσκηση είναι ένα μεταβλητό παιχνίδι 3v2 με την υποστήριξη ενός χαφ.