1

Τώρα η σχεδίαση της καθημερινής προπόνησης ηλεκτρονικά για να κρατήσετε αρχείο όλης της χρονιάς στον υπολογιστή σας, είναι πλέον εύκολη με το πολύτιμο αυτό εργαλείο - Τηλ. Επικοινωνίας : Π. Τοκπασίδης: 6989636953

2

Το εγχειρίδιο 50 Ασκήσεις για όλες τις Aγωνιστικές Καταστάσεις είναι πλέον έτοιμο και προσφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή pdf και σε έκδοση flash. Πληροφορίες στο email: ptokpa@teihal.gr

Καλώς ήρθατε στο....

7 Ιουν 2012

Εθνική Ιρλανδίας - Euro 2012

Το σύνολο του Τζιοβάνι Τραπατόνι αγωνίζεται για δεύτερη φορά στη ιστορία του σε τελική φάση Euro. Η προηγούμενη φορά που οι Ιρλανδοί αγωνίστηκαν σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έρχεται πίσω στο μακρινό 1988 στην καλύτερη –πιθανότατα- Eθνική Ιρλανδίας που είδαν ποτέ τα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Στις τρεις αγωνιστικές των ομίλων οι Ιρλανδοί κατέκτησαν μία νίκη, έχασαν ένα ματς και έφεραν μία ισοπαλία, έχοντας 2 γκολ υπερ και 2 κατά, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός προημιτελικών. Με τον πολύπειρο Τραπ στην άκρη του πάγκου οι Ιρλανδοί ευελπιστούν σε κάτι καλύτερο, έστω κι αν τα ονόματα των υπόλοιπων του ομίλου τρομάζουν μόνο στη… θέαση.

Τακτική ανάλυση
Από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο Τραπ, δεν εγκατέλειψε ποτέ το αμυντικογενές 4-4-1-1. Ο Ιταλός αλενατόρε διέγνωσε τη μειωμένη δημιουργικότητα των Ιρλανδών και έδωσε συγκεκριμένο χαρακτήρα και πλάνο στην ομάδα. Οι Ιρλανδοί βασίζουν πολλά στον τρόπο που αμύνονται, έστω κι αν κάποιες φορές η γενικότερη χαμηλή ποιότητα του ρόστερ εξέθεσε την ομάδα. Οι ακραίοι μπακ αναπτύσσονται ελάχιστα και τα δύο αμυντικά χαφ, κατέχουν τυπικούς ρόλους “6” στο γήπεδο.

Εθνική Σουηδίας - Euro 2012

Με πρώτη συμμετοχή σε τελική φάση το 1992 οι Σουηδοί μετρούν συνολικά 4 συμμέτοχες σε Euro έχοντας μάλιστα καταφέρει να φτάσουν μια φορά μέχρι τα ημιτελικά (1992) και μια στα προημιτελικά (2004). Το ρεκόρ 4-5-5 σε 14 ματς με γκολ 19-16 αναδεικνύει την ισορροπία που διέπει της εμφανίσεις τους σε τελικές φάσεις. Η Σουηδία είναι γενικότερα μία ομάδα που δεν αφήνει το στίγμα της στην διοργάνωση όμως οι εμφανίσεις της παραδοσιακά διέπονται από τακτική πειθαρχία και αγωνιστική ωριμότητα.

Τακτική ανάλυση
Το επιθετικογενές 4-2-3-1 είναι χαρακτηριστικό των Σουηδών που αρέσκονται να αναπτύσσονται απ΄ τον άξονα με τους Ελμάντερ και Ζλάνταν να τραβούν επάνω τους το... φορτίο του σκοραρίσματος. Χαρακτηριστικό των Σουηδών και της τακτικής προσέγγισης του Χάρμεν είναι ο συγκεκριμένος τακτικός ρόλος του Κιμ Κάλστρομ που επωμίζεται το ρόλο του οργανωτή χωρίς όμως να υστερεί σε αμυντικά καθήκοντα. Αναμφισβήτητα η απόδοση του Κάλστρομ θα μπορέσει να αναδείξει το επιθετικό παιχνίδι των Ιμπραίμοβιτς και Ελμάντερ, κάτι που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των “θέλω” του κόουτς. Επιπλέον, οι ατομικές ενέργειες του Σεμπάστιαν Λάρσον δίνουν επιθετική πνοή από τις πλευρές στους Σκανδιναβούς που συνηθίζουν όμως να αναπτύσσουν από τον άξονα το παιχνίδι τους, κάτι λογικό αν αναλογιστεί κανείς την ποδοσφαιρική βαρύτητα των Ζλάνταν, Ελμάντερ και Κάλστρομ. 

Εθνική Πορτογαλίας - Euro 2012

Παρά την άποψη της κοινής γνώμης η Εθνική Πορτογαλίας δεν έχει να επιδείξει μεγάλη ιστορία στον θεσμό. Οι 5 μόλις συμμετοχές της σε τελική διαδικασία δεν συνάδουν με την ποδοσφαιρική της φήμη και μεγάλους παίκτες του παρελθόντος, ενώ ο χαμένος τελικός του 2004 μέσα στην Πορτογαλία από την… άσημη ποδοσφαιρικά Ελλάδα ακόμα στοιχειώνει το μυαλό του Κριστιάνο Ρονάλντο. Σε 5 συμμετοχές οι Ίβηρες έχουν δώσει 23 αγώνες με το διόλου ευκαταφρόνητο ρεκόρ των 12-4-7 και συντελεστή τερμάτων στο +12 με γολ 34-22.

Τακτική ανάλυση
Η ανθρωπογεωγραφία του ρόστερ της ομάδας του Μπέντο μιλάει από μόνη της. Η Πορτογαλία είναι μία ομάδα που δεν έχει τα υλικά για ποικίλες τακτικές προσεγγίσεις, διαθέτει όμως υλικά ώστε να τελειοποιήσει ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό μοντέλο.

Ο Μπέντο, όπως και στην προκριματική διαδικασία, θα βασιστεί σε ένα επιθετικό μοντέλο έχοντας την διενέργεια αντεπιθέσεων πάντα σε πρώτο πλάνο όταν οι αγωνιστικές συνθήκες θα το επιτρέπουν. Είναι σαφές ότι η επιθετική ανάπτυξη θα γίνεται από τα πλάγια όπου δεσπόζουν οι παρουσίες των Ρονάλντο και Νάνι οι οποίοι θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας.
 Η λογική θέλει τους δύο σταρ να επιχειρούν πολύ συχνά προσωπικές κούρσες προς την αντίπαλη εστία, την ώρα που παίκτες από τον άξονα θα προωθούνται στην αντίπαλη περιοχή για να βοηθήσουν τον μοναδικό επιθετικό. Η Πορτογαλία θα εφαρμόσει μία επιθετικογενή εφαρμογή του 4-3-3 και θα επιχειρήσει ουκ ολίγα μακρινά σουτ.

Εθνική Ολλανδίας - Euro 2012



Με 8 συμμετοχές στη διοργάνωση, αλλά με μόλις 1 επιτυχημένη συμμετοχή σε τελικό (1988), οι "οράνιε" συγκαταλέγονται στις υπερδυνάμεις... looser του πανευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Όπως σε κάθε διοργάνωση, η Εθνική Ολλανδίας θα παρουσιαστεί στο γήπεδο με στόχο την κατάκτηση της κούπας.

Η ομάδα του Μαρβάικ αδιαμφισβήτητα διαθέτει ποιότητα και ταλέντο ώστε να συγκαταλέγεται μέσα στα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, άλλωστε η Ολλανδία θα βρεθεί στα γήπεδα της Πολωνίας και Ουκρανίας ως η φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στη διοργάνωση μετρά 32 συμμετοχές με ρεκόρ νικών 17-8-7 και διαθέτει τον καλύτερο συντελεστή τερμάτων στην ιστορία του θεσμού (+23) με 55 γκολ υπερ και 32 κατά.

Τακτική Ανάλυση
Οι τακτικές επιλογές του Μαρβάικ στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν δημιουργήσει ξεκάθαρη εικόνα στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους για το αγωνιστικό ποιόν των "οράνιε". Η Ολλανδία του Μαρβάικ είναι μία ομάδα που έχει κλίση στο επιθετικό ποδόσφαιρο αλλά δεν φοβάται να επιδοθεί σε αμυντικές τακτικές προς χάριν του αποτελέσματος. Στην επίθεση η Ολλανδία θα επιχειρήσει να κοντρολάρει τον ρυθμό με το έντονο passing game στον άξονα και θα δημιουργήσει συνθήκες διενέργειας επιθέσεων από τα πλάγια είτε με κάθετες μπάλες στους ακραίους επιθετικούς, είτε με συχνές προωθήσεις των πλάγιων αμυντικών. 

Εθνική Δανίας - Euro 2012

Όπως και η Εθνική μας ομάδα, έτσι κι η Εθνική Δανίας έχει μία... σοκαριστική κατάκτηση του τροπαίου το 1992 αποτελώντας την δεύτερη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του θεσμού μετά το 2004.

Οι "Βίκινγκς" μετρούν 7 συμμετοχές σε τελική φάση χωρίς όμως να έχουν να επιδείξουν σημαντικές πορείες και επιτυχίες πλην της κατάκτησης του τροπαίου το 1992. Σε 24 αγώνες στην διοργάνωση ιστορικά οι συμπαθείς βορειοευρωπαίοι μετρούν ρεκόρ 6-6-12 με συντελεστή τερμάτων (-12) 26 υπέρ και 38 κατά.

Τακτική ανάλυση
Ο Μάρτεν Όλσεν είναι ένας πολύπειρος τεχνικός και γνωρίζει πολύ καλά τις δυνατότητες του ρόστερ του και ως εκ τούτου δεν θα πάρει σημαντικά αγωνιστικά ρίσκα αν θέλει να διατηρεί η ομάδα του ελπίδες πρόκρισης έως την τελευταία αγωνιστική σε έναν όμιλο... φωτιά.

Είναι δεδομένο ότι η τακτική προσέγγιση της Δανίας θα στηριχθεί στις αντεπιθέσεις από τα φτερά… εκεί που η ταχύτητα του Ρόμενταλ μπορεί να κάνει την διαφορά. Ο Έρικσεν αναμένεται να επωμιστεί όλη την δημιουργική διαδικασία της ομάδας με στόχο, είτε την τροφοδότηση των ακραίων επιθετικών στον χώρο, είτε τις συνεργασίες με τον προωθημένο επιθετικό του 4-2-3-1.

Εθνική Ρωσίας - Euro 2012

Η Ρώσικη "αρκούδα" δικαίως θεωρείται από ειδικούς αναλυτές, φιλάθλους και μπουκ το φαβορί του ομίλου της Εθνικής μας. Η Εθνική Ρωσίας διαθέτει βαριά ιστορία στον θεσμό με 9 συμμετοχές, μία κατάκτηση του τροπαίου το 1960 αλλά και τρεις δεύτερες θέσεις.

Το ρεκόρ της στην διοργάνωση είναι 11-5-11, με συντελεστή τερμάτων 31-36. Ο Άντβοκατ διαθέτει πλήρες, ποιοτικό και ισορροπημένο ρόστερ κάτι που ήταν εμφανές και στην προκριματική διαδικασία όπου η
Εθνική Ρωσίας κατέκτησε την 1η θέση του ομίλου της με σχετική άνεση.

Τακτική ανάλυση
Η Ρωσία είναι μία πολύ ισορροπημένη τακτικά ομάδα με τους παίκτες της να εκτελούν πολύ συγκεκριμένους ρόλους μέσα στο γήπεδο. Οι περισσότεροι ενδεκαδάτοι αρέσκονται σε συντηρητικό παιχνίδι και μόνο οι "σταρ" Αρσάβιν και Τζαγκόεφ αναλαμβάνουν ελευθερίες κινήσεων και αγωνιστικά ρίσκα. Η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας θα αποτελέσει τον κύριο αγωνιστικό άξονα των Ρώσων, που όμως δεν στερούνται επιθετικού ταλέντου... κάθε άλλο.

Η ανασταλτική λειτουργία της ομάδα του Άντβοκατ αναμένεται να βασιστεί στο αγωνιστικό βάθος και την συνοχή των μεσοαμυντικών γραμμών. Η τριάδα των κεντρικών χαφ έχει κύριο μέλημα την αναχαίτιση των αντιπάλων παρά την επιθετική ανάπτυξη. Η μορφολογία του ρόστερ δεν επιτρέπει επιθετικό, φαντεζί ποδόσφαιρο. Οι Ρώσοι θα παίξουν σκληρή άμυνα, θα πιέσουν αφόρητα τους αντιπάλους από το κέντρο και πίσω, θα κάνουν πολλά φάουλ και θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τον ρυθμό.

Εθνική Τσεχίας - Euro 2012


Η λάμψη του πρόσφατος παρελθόντος αρχίζει σιγά-σιγά να φθίνει στην ποδοσφαιρική Τσεχία. Τσεχ, Μπάρος και Ροζίτσκι αποτελούν τα τελευταία "βαριά" χαρτιά μία ομάδας που έχει μία κατάκτηση στην ιστορία του θεσμού (1976) και 7 συμμετοχές σε τελική φάση.

Με ρεκόρ 11-5-9 και συντελεστή τερμάτων 36-32 η
Εθνική Τσεχίας έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στην διοργάνωση. Η μέτρια απόδοση των προκριματικών και το μειωμένων δυνατοτήτων ρόστερ δεν καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες, αν και ο σχετικά βατός όμιλος επιτρέπει όνειρα για διάκριση στον θεσμό.

Τακτική ανάλυση
Η αγωνιστική εικόνα της ομάδας στην προκριματική διαδικασία αρκεί εν πολλοίς για να καταδείξει το αγωνιστικό πρόσωπο που θα υιοθετήσει ο Μπίλεκ στα τελικά. Η Τσεχία αναμένεται να βασιστεί σε αμυντικές τακτικές εφαρμογές και ελάχιστα αγωνιστικά ρίσκα εναποθέτοντας τις ελπίδες της στο ταλέντο των Ροζίτσκι και Μπάρος.

Οι Τσέχοι θα παρουσιάσουν πολυπρόσωπη άμυνα, μειωμένο αγωνιστικό πλάτος και πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα. Ο Μπίλεκ είναι αμυντικογενής προπονητής και στηρίζεται στο μότο "αν δεν μπορείς να κερδίσεις, καλύτερα να μην χάσεις". Οι μεσοαμυντικές ζώνες της ομάδας στερούνται ποιότητας και λογικά αυτό θα επηρεάσει την εν γένει αγωνιστική παρουσία της ομάδας που στερείται ικανότητας δημιουργίας παιχνιδιού από τα μετόπισθεν.


Εθνική Ουκρανίας - Euro 2012


Η μία από τις δύο διοργανώτριες χώρες της διοργάνωσης, η Εθνική Ουκρανίας δε μετρά συμμετοχή σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Είναι η πρώτη φορά που οι συμπαθείς Ουκρανοί, ως ανεξάρτητο κράτος, συμμετέχουν σε Euro αφού μέχρι και το 1988 συμμετείχαν με την Σοβιετική Ένωση και το 1992 με την Κοινοπολιτεία, του πάλαι ποτέ Ανατολικού μπλοκ.

Η βαριά ποδοσφαιρική κληρονομιά της χώρας (Ολέγκ Μπλαχίν) κάθεται στην άκρη του πάγκου και οι Ουκρανοί καλούνται να βρουν χημεία και να λύσουν τα εμφανή αμυντικά προβλήματα, προσπαθώντας παράλληλα να αποτυπώσουν στο γήπεδο τις ποιοτικές επιθετικές τους αρετές. Η εμπιστοσύνη που δείχνει ο ποδοσφαιρική ομοσπονδία στο πρόσωπο του Μπλαχίν αποτυπώνεται στην ανανέωση συμβολαίου που έκανε πρόσφατα στον κόουτς μέχρι το 2014.

Τακτική ανάλυση
Ο Μπλαχίν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί της επιθετικές αρετές του ρόστερ και αναπτύσσει την ομάδα του κυρίως από τα άκρα, αναθέτοντας πολυμορφικούς ρόλους στον πολύπειρο Ανατόλι Τίμοτσουκ που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αμυντική πειθαρχία της ομάδας: που είναι ουσιαστική και το τρωτό της σημείο. 

Εθνική Πολωνίας - Euro 2012

Με μόλις μία συμμετοχή στα τελικά η Εθνική Πολωνίας συνεπικουρούμενη από τη δύναμη του κοινού της θα επιδιώξει, αρχικά, να κατακτήσει την παρθενική της νίκη και δευτερευόντως να διεκδικήσει την πρόκριση στους 8' σε έναν σχετικά εύκολο όμιλο. Το ρεκόρ των Πολωνών στην διοργάνωση ιστορικά είναι 0-1-2 με συντελεστή τερμάτων 1-4.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η
Εθνική Πολωνίας, ως διοργανώτρια και όντας σε σχετικά βατό όμιλο, έχει τα εχέγγυα για να προχωρήσει. Το μόνο που απομένει να διασπιστώσουμε είναι αν οι παίκτες του Σάντος θα έχουν τη διάθεση στην πρεμιέρα να διαψεύσουν τους ειδικούς.

Τακτική ανάλυση
Η Πολωνία είναι ομάδα με συγκεκριμένα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Προβληματική ανασταλτική λειτουργία εξαιτίας των μειωμένων ικανοτήτων των αμυντικών της, αλλά σημαντικές επιθετικές δυνατότητες με παίκτες που δείχνουν να συνδυάζονται αρμονικά και να αλληλοσυμπλη- ρώνουν ο ένας τον άλλον.
Η αμυντική λειτουργία θα βασιστεί πολύ στην ατομική απόδοση των δύο κεντρικών μέσων αλλά και την δυνατότητα των πλάγιων χαφ να "ντουμπλάρουν" τους μπακ σε μία προσπάθεια δημιουργίας αριθμητικής υπεροπλίας στην φάση της άμυνας. Τα παραπάνω αποκτούν μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ενδεκαδάτοι Ομπράνιακ και Λεβαντίφσκι δεν συμμετέχουν στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας.

Εθνική Κροατίας - Euro 2012


Η Κροατία ως κράτος χωρίς μεγάλη ιστορία δε θα μπορούσε να επιδείξει μεγάλη ιστορία στη διοργάνωση. Το αδιαμφισβήτητο ποδοσφαιρικό ταλέντο των Κροατών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχoυν συμμετάσχει 3 στις 4 φορές που διεκδίκησαν τη συμμετοχή τους στα τελικά από το 1996.

Το παραπάνω ενισχύει και το θετικό πρόσημο στον συντελεστή νικών της ομάδας του Μπίλιτς που μετρά ιστορικά 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες στα 11 παιχνίδια που έχει δώσει σε τελική φάση με τα γκολ να είναι οριακά υπέρ (+1) με 14-13.

Τακτική ανάλυση
Η τακτική προσέγγιση του Μπίλιτς στη διοργάνωση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον με τον Κροάτη τεχνικό να προσανατολίζεται στην χρησιμοποίηση ενός 4-4-2 μειωμένου αγωνιστικού πλάτος, κάτι που από μόνο του ακούγεται παράδοξο.

Η
 Εθνική Κροατίας έδειξε σοβαρά δείγματα γραφής στην προκριματική διαδικασία, έστω και αν ελέω της Εθνικής μας χρειάστηκε να πάρει την πρόκριση μέσω των play-off. Η Κροατία αναμένεται να επιτεθεί με αντεπιθέσεις, να υπερφορτώσει την δεξιά πλευρά με τον Σρνα να κάνει αισθητή την παρουσία του και να γεμίσει την αντίπαλη περιοχή με παίκτες που θα συγκλίνουν από τις πλευρές.

Εθνική Γαλλίας - Euro 2012



Επτά συμμετοχές, δύο κατακτήσεις (1984 και 2000) και μία τέταρτη θέση έχουν να επιδείξουν οι “τρικολόρ”, που χαρακτηρίζονται συνεπείς στις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Το ρεκόρ 14-7-7 σε 28 αγώνες στην ιστορία της διοργάνωσης είναι εντυπωσιακό και αποτυπώνει το «διαχρονικό μέταλλο» των Γάλλων. Οι κατακτήσεις των Euro συνδέονται με την ύπαρξη ενός super star στο roster (Πλατινί- Ζιντάν) και ως εκ τούτου η απουσία ενός παίκτη-ορχήστρα στη φετινή ομάδα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πορεία προς τον τελικό. Η Γαλλία είναι μία ομάδα που παραδοσιακά αντιμετωπίζει την διοργάνωση με επιθετικές τάσεις κάτιπου ενισχυεί και ο θετικότατος συντελεστής τερμάτων διαχρονικά στις τελικές φάσεις με 46 γκολ υπερ και 34 κατά.

Τακτική ανάλυση
Ο Λοράν Μπλαν αναμένεται να παρατάξει σύστημα 4-2-3-1, καθώς βασίζει το επιθετικό του πλάνο στη... ισορροπία των αγωνιστικών γραμμών που προσφέρει το εν λόγω σύστημα. Ακρογωνιαίος λίθος της ανασταλτικής λειτουργίας του άξονα θα είναι ο αμυντικός μέσος Γιαν Μ’Βιλά, ο οποίος θα αποτελέσει “σημείο αναφοράς” και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αποτελεσματική αναχαίτιση των αντιπάλων. Επιπλέον, η αδιαμφισβήτητη ποιότητα των Μπενζεμά, Ριμπερί, Νασρί και Μαλουντά προσφέρει ελπίδα για θεαματική επιθετική ανάπτυξη, εφόσον ο Μπλαν προσαρμόσει την τακτική του προσέγγιση στις ικανότητες των παικτών (και όχι το αντίστροφο). Η ατομική απόδοση και η χημεία που θα επιδείξουν οι τρικολόρ θα παίξουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους στη διοργάνωση.


Εθνική Ιταλίας - Euro 2012

Η "Σκουάντρα Αντζούρα" δεν συγκαταλέγεται στις ιστορικές δυνάμεις του θεσμού παρά το τεράστιο ποδοσφαιρικό της μέγεθος και την βαριά φανέλα. Με μόλις 1 κατάκτηση σε 7 συμμετοχές και όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικές εμφανίσεις η Ιταλία επιβεβαιώνει ότι το μότο... "αν δεν μπορείς να κερδίσεις, μην χάσεις" δεν φέρνει τίτλους και μεγάλες συγκινήσεις.

Η Ιταλία επιβεβαιώνει ιστορικά τον σκληροτράχηλο αγωνιστικό χαρακτήρα της έχοντας ηττηθεί μόλις 4 φορές σε 27 αγώνες, ταυτόχρονα τονίζοντας την ροπή της προς την ισοπαλία αφού μετρά 12 έναντι 11 νικών. Τα υπέρ της τέρματα είναι 27 με την εστία της να έχει παραβιαστεί 18 φορές.

Στη φετινή διοργάνωση η ανανεωμένη Ιταλία αποτελεί το μεγαλύτερο αγωνιστικό σταυρόλεξο χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προβλέψει τις δυνατότητες ενός ρόστερ που συνδυάζει αρμονικά την εμπειρία με τον αυθορμητισμό.

Τακτική ανάλυση
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα επιθετική προσέγγιση στο τουρνουά να έλθει από τον Τσέζαρε Πραντέλι που στα προκριματικά της διοργάνωσης βασίστηκε σε ένα 4-4-2 με ρόμβο σε μία κλασσική Ιταλική εφαρμογή χωρίς παίκτες στις πλευρές. Οι ειδικοί παρομοιάζουν το παιχνίδι της εθνικής Ιταλίας με αυτό της φετινής Μίλαν και εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί τους. 

Εθνική Αγγλίας - Euro 2012

 
Μια ομάδα που ξεκινά συνήθως τις διεθνείς διοργανώσεις ως φαβορί, αλλά δεν έχει καταφέρει ποτέ να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Με 7 συμμετοχές σε Euro, τα “λιοντάρια” έχουν φτάσει μέχρι τους ημιτελικούς το 1996 και έχουν κατακτήσει την τρίτη θέση το 1968.

Ο εφιάλτης της διαδικασίας των πέναλτι στερεί από τους εγωκεντρικούς Βρετανούς περαιτέρω διάκριση στη διοργάνωση, μια κατάρα που τους κυνηγά εδώ και πολλές δεκαετίες.

Αξιοσημείωτο είναι το... ισορροπημένο ρεκόρ στην διοργάνωση με 7 νίκες, 7 ισοπαλίες και 9 ήττες σε 23 παιχνίδια και 31-28 τέρματα: ένας απολογισμός που δεν ταιριάζει στην ποδοσφαιρική κουλτούρα των Βρετανών, αλλά αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα που πικραίνει τους φιλάθλους στο νησί.

Τακτική ανάλυση

Η αμυντικογενής προσέγγιση του Καπέλο αναμένεται να υιοθετηθεί και από τον Ρόι Χότζσον. Η πρόσληψη του την “τελευταία στιγμή” αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιτυχία της ομάδας καθώς είναι δύσκολο να βρει χημεία και να κρατήσει τις ισορροπίες σε ένα αγωνιστικό σύνολο που αποτελείται από ετερόκλητους χαρακτήρες. 

Εθνική Γερμανίας - Euro 2012

 


Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική δύναμη στον θεσμό και ένα από τα πολύ μεγάλα φαβορί, ίσως το μεγαλύτερο, για την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Με 10 συμμετοχές σε τελική φάση και 3 κατακτήσεις τα "παντσερ" βρίσκονται στην κορυφή των σχετικών λιστών πιστοποιώντας τα παραπάνω.

Οι 38 συμμετοχές στην διοργάνωση αποτελούν επίσης ρεκόρ ενώ το 19-10-9 με γκολ 55-39 δεν περνά απαρατήρητο. Η Γερμανία έχει επίσης να επιδείξει 3 συμμετοχές σε χαμένους τελικούς (μόνο η Ρωσία έχει αντίστοιχο ρεκόρ), ενώ ο Λόταρ Ματέους βρίσκεται σε ένα κλειστό γκρουπ 6 παικτών που αριθμούν 4 συμμετοχές (1980, 1984, 1988, 2000) στην διοργάνωση.

Τακτική Ανάλυση
Ο Γιοακίμ Λεβ έδειξε τα δείγματα γραφής του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, στα προκριματικά του EURO 2012 και δεν έχει κανένα λόγο ώστε να διαφοροποιήσει τις τακτικές του προσεγγίσεις.

6 Ιουν 2012

Εθνική Ελλάδος - Euro 2012


Η Eθνική Ελλάδος ετοιμάζεται για την 4η συμμετοχή της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Κυπέλλου μετά το 1980, το 2004 και το 2008. Η ομάδα του Σάντος όχι μόνο θα δώσει το παρόν για 3η συνεχόμενη φορά, κάτι που αποτελεί επιτυχία από μόνο του για μία ομάδα με περιορισμένη εμπειρία και ιστορία στον θεσμό όπως η Ελλάδα, αλλά έχει καταφέρει πλέον να κερδίσει τον σεβασμό όλων των αντιπάλων μετά την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου... την κατάκτηση του EURO 2004.

Εθνική Ισπανίας - Euro 2012

 
 
Οι πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης καλούνται να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Ένα από τα πιο δυνατά φαβορί της διοργάνωσης, διανύει μάλλον την καλύτερη ποδοσφαιρική περίοδο της ιστορίας του αφού οι “μαγική χημεία” αστέρων της Μπάρτσα και της Ρεάλ –ως επί το πλείστον- έχει προσδώσει γκολ και θέαμα στους Ισπανούς φαν της ομάδας. ΟΙ Ίβηρες παρουσιάζονται ως παραδοσιακή Ευρωπαϊκή δύναμη και μετρούν τρεις συμμετοχές σε τελικό, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο δύο φόρες. Το 13-9-8 σε 30 ματς σε συνδυασμό με το ρεκόρ γκολ 38-31 πιστοποιούν το παραπάνω.

Τακτική Ανάλυση
Οι Ισπανοί τα τέσσερα τελευταία χρόνια αποτελούν ότι πιο ελκυστικό κυκλοφορεί σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Η... αλά Μπαρτσελόνα προσέγγιση που επιχειρεί στο παιχνίδι των “φούριας ρόχας” ο Ντελ Μπόσκε περιλαμβάνει pressing ψηλά στις αμυντικές γραμμές του αντιπάλου με έμφαση στις πλάγιες γραμμές. Οι Ισπανοί θέλουν τη μπάλα στα πόδια τους και αρέσκονται σε σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό των Ισπανών είναι οι συνεχείς εναλλαγές θέσεων των εξτρέμ της ομάδας.


Το πλάνο του πρώην κόουτς της Ρεάλ θα περιλαμβάνει συχνές αναπτύξεις και overlap των ακραίων μπακ και σέντρες με στόχο το κεφάλι του “πολύ” Γιορέντε που περνά στο τατκικό προσκήνιο μετά την απουσία του Βίγια και την... ανομβρία του Τόρες. Οι τρείς κεντρικοί χαφ θα διαχειρίζονται το ρυθμό της κυκλοφορίας της μπάλας την ώρα που οι εξτρέμ αρέσκονται σε πληθώρα προσωπικών ενεργειών.

Ο υψηλόσωμος φορ της Μπιλμπάο αναμένεται να κατέχει θέση deep lying forward πατώντας βαθιά, ανάμεσα στις γραμμές των αντιπάλων, ανοίγοντας παράλληλα διαδρόμους για τους εξτρέμ και τα κεντρικά χαφ που ακολουθούν πίσω από την μπάλα.


Παίκτης κλειδί
Η υψηλή ποιότητα που διαθέτει η ενδεκάδα της Ισπανίας σε συνδυασμό με το απόλυτα ομαδικό πνεύμα που διακατέχει την ομάδα, καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό του παίκτη που χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος του γηπέδου. Τα συγκεκριμένα σωματικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του Γιορέντε επιτρέπουν στον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε να αναθέσει στον φορ της Αθλέτικ πολυσύνθετους τακτικούς ρόλους. Η απόδοση του Γιορέντε (κυρίως στο κομμάτι της ανάπτυξης) θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση του τίτλου για τους Ισπανούς, που στήριζαν πολλά για τη θέση “9” στον τραυματία και μεγάλο απόντα Νταβίντ Βίγια.


Συμπέρασμα
Από πολλούς θεωρούνται ως το πιο δυνατό φαβορί για την κατάκτηση του Euro. Οι τραυματισμοί Πουγιόλ και Βίγια αφαιρούν δύο πολύτιμα γρανάζια από την ήδη δεμένη Ισπανική μηχανή αλλά η παρουσία του πύργου Γιορέντε δίνει διαφορετική προσέγγιση στο παιχνίδι τους και μπορεί να κάνει την διαφορά αν βέβαια ο Ντελ Μπόσκε... συφμωνήσει τακτικά με τις απόψεις μας. Σε ένα όμιλο θεωρητικά βατό, η πρώτη θέση αποτελεί μονόδρομο για τους Ίβηρες, αν θέλουν να διατηρήσουν τις πιθανότητες για repeat σε αξιοσέβαστο ποσοστό.


--- Ακολουθεί η ανάλυση της πορείας της Ισπανίας προς το EURO 2012 ---
 Εθνική Ισπανίας, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές, έκαναν... υγιεινό περίπατο στην προκριματική διαδικασία παρουσιάζοντας, συχνά-πυκνά, ποδόσφαιρο από... άλλον πλανήτη. Το απόλυτο νικών σε 8 αγώνες, σε συνδυασμό με το εμφατικό 26-6 ρεκόρ τερμάτων αρκεί για να καταδείξει την εικόνα ενός ομίλου που είχε από την... κληρωτίδα ξεκάθαρο φαβορί.

Η δυναμική των αντιπάλων της δεν ενδείκνυται για ασφαλή συμπεράσματα, αν και ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή αρκεί από μόνος του για να αποδείξει το προφανές.

Η πορεία προς το EURO 2012
Οι διαθέσεις των Ισπανών έγιναν ξεκάθαρες από την 1η κιόλας αγωνιστική με το 4-0 επί του αδύναμου Λιχτενστάιν. Η επόμενη τετράδα αγώνων με τις θεωρητικά πιο ποιοτικές ομάδες του ομίλου (Λιθουανία, Σκωτία, Τσεχία) βρήκε τους Ίβηρες να φιλοδωρούν τους αντιπάλους τους με 11 γκολ συνολικά.

Η επίδοση ήταν αρκετή για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση του ομίλου αλλά και να καταδείξει την τεράστια ποιοτική διαφορά της ομάδας του Ντελ Μπόσκε από τις υπόλοιπες. Το 6-0 επί του Λιχτενστάιν προσέφερε γκολ και θέαμα στους φίλους της Ισπανίας κατοχυρώνοντας και μαθηματικά την 1η θέση στον όμιλο.























Το ματς κλειδί: Όταν μία ομάδα επιτυγχάνει, με άψογο στυλ, το απόλυτο νικών σε 8 αναμετρήσεις, ο όρος "μάτς κλειδί" χάνει τη σημασία του. Η Ισπανία δεν ένιωσε σε καμία περίπτωση να απειλείται και απλά μετέτρεψε την προκριματική φάση σε τυπική διαδικασία.


 Τακτική
Ο Ντελ Μπόσκε δεν παρέκλινε της ισπανικής, αλά Μπαρτσελόνα, επιθετικής φιλοσοφίας βασίζοντας την τακτική της ομάδας σε ένα επιθετικογενές 4-3-3, με συχνές εναλλαγές θέσεων από όλους τους μεσοεπιθετικούς ποδοσφαιριστές, έντονο short passing game και pressing στις μεσοαμυντικές ζώνες του αντιπάλου.

Το βαθύ rotation του Ντελ Μπόσκε επέτρεψε στον πολύπειρο Ισπανό κόουτς να διαπιστώσει την αγωνιστική κατάσταση/συμπεριφορά της πλειοψηφίας των παικτών του και να ετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα για την τελική φάση.

Ο παίκτης κλειδί: Ο μεγάλος άτυχος (τραυματίας) των Ροχιμπλάνκος, Νταβίντ Βίγια, ξεχώρισε τόσο με τις ατομικές του αποδόσεις (8 συμμετοχές, 7 γκολ, 2 ασίστ) όσο και με τους τακτικούς ρόλους που ανέλαβε όντας ο μοναδικός προωθημένος στη διάταξη των Ισπανών. Η συνεχής κίνηση του στα φτερά, αλλά και η ικανότητα του να κουβαλά την μπάλα ανέδειξε την ομαδική φιλοσοφία που θέλησε να επιβάλλει ο Ντελ Μπόσκε.



 Ενδιαφέρον Στατιστικό
Κάθε παιχνίδι της εθνικής Ισπανίας ήταν... χάρμα ιδέσθαι. Η επιθετικότητα της ομάδας ξεκινούσε από το ανελέητο pressing στον αντίπαλο και δημιουργούσε συνθήκες για πληθώρα επιθετικών ενεργειών κατά των αντίπαλων αμυνών. Με μέσο όρο 10.75 προσπάθειες στην αντίπαλη εστία η Ισπανία δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης στο φίλαθλο κοινό και έδειξε τις... άγριες ορέξεις της προς πάσα κατεύθυνση.


 
Συμπέρασμα
Τα σχόλια είναι περιττά για τις αγωνιστικές επιδόσεις των πρωταθλητών Ευρώπης και Κόσμου στην προκριματική φάση. Το παιχνίδι των Ισπανών άγγιξε την τελειότητα και αποτέλεσε προπόνηση εν όψει της τελικής φάσης. Η αγωνιστική εικόνα και οι αριθμοί που τη συνοδεύουν μιλούν από μόνοι τους.